Sme GPR spol. s r.o., Váš spoľahlivý partner pre uchovávanie čerstvosti a predĺženie trvanlivosti potravín.
Tu nájdete všetky potrebné informácie pre profesionálov o tejto účinnej metóde uchovávania čerstvosti potravín. Naším cieľom je poskytnúť vám návod a vedomosti, ktoré vám pomôžu využiť výhody vákuového balenia.
Ak ste pripravení začať s vákuovým balením, pokračujte nižšie.
Vákuové balenie potravín prináša viacero výhod, vrátane predĺženej trvanlivosti potravín, zachovania ich chuti, vône a výživných hodnôt. Taktiež sa minimalizuje riziko pre rast plesní, baktérií a oxidáciu potravín.
V tabuľkách je obsiahnutý predpokladaný čas predĺženia životnosti potravín uvedený v dňoch/mesiacoch podľa spôsobu uloženia.*
* Všetky hodnoty sú len indikáciou možného predĺženia trvanlivosti. Kvôli mnohým premenným potravinových látok a podmienok spracovania nemožno z týchto informácií odvodiť žiadne práva ani nároky. Zdrojom tabuliek je turbovac.nl/shelf-life-table/.
Máte viac otázok?
Kontaktujte nás prostredníctvom dostupných kanálov.
Vákuové balenie potravín je proces, pri ktorom sa odstraňuje vzduch z obalového vrecka alebo nádoby, čo pomáha predĺžiť čerstvosť potravín.
Vákuové balenie potravín má niekoľko výhod, ako je predĺženie trvanlivosti potravín, uchovanie čerstvosti a výživových hodnôt, minimalizácia prenosu zápachov a ochrana pred plesňami a inou kontamináciou.
Baliť do vákua je možné väčšinu potravín, vrátane mäsa, rýb, ovocia, zeleniny, syrov, pečiva a polievok. Potraviny balené do vreciek sú počas vákuovania vystavené tlaku. Preto je vhodné pri určitých mäkkých potravinách ako chlieb, pečivo, určité typy ovocia aby boli pred balením do vákua zmrazené, aby sa zabránilo ich deformácii.
Trvanlivosť potravín závisí od konkrétneho druhu potraviny a podmienok skladovania. Vo všeobecnosti sa vákuovo balené potraviny uchovávajú dlhšie ako potraviny balené bežným spôsobom, pričom sa trvanlivosť môže predĺžiť až o niekoľko týždňov alebo mesiacov. (Viď Tabuľka vyššie)
Nie všetky potraviny musia byť skladované v chlade po vákuovom balení. Niektoré potraviny, ako sušené ovocie alebo konzervované potraviny, možno skladovať pri izbovej teplote. Avšak mäso, mliečne výrobky a iné ľahko pokaziteľné potraviny by mali byť skladované v chlade.
Áno, väčšinu vákuovo balených potravín je možné bezpečne zmraziť. Vákuové balenie chráni potraviny pred vznikom tzv. freeze-burnu alebo "spálenia mrazom". Zabezpečte však, aby boli potraviny vhodne zabalené a označené s dátumom zmrazenia.
Existuje niekoľko typov vákuových strojov od stolových po veľké linky, pri čom každý z nich je vhodný do určitého typu pracovného prostredia. Pri výbere je vhodné zvážiť "Ako často budem baliť" a "Koľko balíkov spracujem v mnou predpokladanom intervale".
Profesionálny vákuový stroj neobmedzuje používateľa v typoch vreciek, ktoré je možné použiť. Záleží na Vašich preferenciách, či použijete hladké, profilované, alebo dizajnové vrecká.
Na prepotravinarov.sk Vám radi pomôžeme s výberom vhodného typu/rozmeru podľa požiadaviek.
Niektoré bežné chyby pri vákuovom balení potravín zahŕňajú neúplné uzatvorenie vrecka, použitie poškodených vreciek, preplnenie vreciek alebo nedostatočné vyčistenie vákuového stroja. Tieto chyby môžu znížiť efektivitu vákuovania a trvanlivosť potravín.
Rybničná 40/E
Bratislava 831 07
Slovenská Republika
V prípade ak potrebujete iný typ informácii, kliknutím nižšie môžete začať odznova.
V prípade ak potrebujete iný typ informácii, kliknutím nižšie môžete začať odznova.